Met het oog op hun inzet voor regionaal transport en stedelijke bouwactiviteiten voert Volvo Trucks nu tests uit met zijn elektrische heavy duty-trucks FH, FM en FMX. De trucks hebben een treingewicht tot 44 ton. Afhankelijk van de accuconfiguratie is de actieradius maximaal 300 kilometer. De verkoop begint volgend jaar en de serieproductie start in 2022. 

Complete range Volvo Trucks

Dit betekent dat de Zweedse vrachtwagenfabrikant vanaf 2021 in Europa een complete range elektrische trucks gaat verkopen voor distributietaken, afvalinzameling, regionaal transport en stedelijke bouwactiviteiten.“We willen het aantal elektrische heavy duty-trucks snel uitbreiden om onze klanten en wagenparkbeheerders te helpen bij hun ambitieuze duurzaamheidsdoelen”, zegt Roger Alm, president Volvo Trucks. "We zijn vastbesloten onze branche naar een duurzamere toekomst te leiden.”

Volvo Trucks startte in 2019 met de productie van de FL Electric en FE Electric. Dit zijn elektrische trucks bedoeld voor stedelijke distributie en afvalinzameling, voornamelijk in Europa. In Noord-Amerika start de verkoop van de Volvo VNR Electric, een truck voor regionaal transport, op 3 december 2020.

CO2-neutrale alternatieven

Elektrische trucks voor het veeleisende en zware internationale transport zullen binnen de komende tien jaar volgen. Dit zijn elektrische trucks met accu's en met een brandstofcel die een grotere actieradius hebben. Volvo Trucks is van plan in de tweede helft van dit decennium te beginnen met de verkoop van elektrische trucks die worden aangedreven door waterstof met brandstofcel. De truckfabrikant streeft naar een volledig CO2-neutrale productrange in 2040.

Lees verder onder de foto.
vrachtwagen in stad Volvo Trucks

“Om de impact van het transport op het klimaat te verkleinen moeten we snel overstappen van fossiele brandstoffen naar alternatieven als elektriciteit”, stelt Alm. "Maar de voorwaarden voor deze verandering en het tempo van de transitie verschillen aanzienlijk per vervoerder en markt. Ook zijn ze afhankelijk van vele variabelen zoals subsidieregelingen, toegang tot oplaadinfrastructuur en het type transportactiviteiten.”

Gemengd wagenpark

De meeste transportbedrijven zullen niet in één keer overstappen op elektrisch rijden. In de praktijk zal er in veel bedrijven de komende twintig, dertig jaar sprake zijn van een overgangsperiode met een gemengd wagenpark op verschillende brandstoffen, verwacht Volvo. Dit kunnen dan fossielvrije alternatieven zijn zoals bio-lng of hvo. Alm: "Ons chassis is zo ontworpen dat het onafhankelijk is van de gebruikte aandrijflijn. Onze klanten kunnen ervoor kiezen meerdere Volvo-trucks van hetzelfde model te kopen, met als enige verschil dat sommige elektrisch zijn en andere op gas of diesel rijden. Wat betreft producteigenschappen, zoals de chauffeursomgeving, betrouwbaarheid en veiligheid, voldoen al onze voertuigen aan dezelfde hoge normen. Chauffeurs moeten vertrouwd zijn met hun truck en deze veilig en efficiënt kunnen bedienen, ongeacht de toegepaste brandstof of aandrijving.”

Soepele overgang

Vanuit het perspectief van Volvo Trucks is het voor de transitie naar duurzamer transport van groot belang dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt, zodat transportbedrijven zich kunnen aanpassen. De geboden oplossingen moeten CO2-neutraal zijn en tegelijkertijd transporteurs in staat stellen om winstgevend te zijn en voldoende productiviteit te behalen. “Het is onze primaire taak om de overgang naar elektrische voertuigen te vergemakkelijken”, vindt Alm. "We doen dit door het aanbieden van een totaaloplossing, die bestaat uit routeplanning, correct gespecificeerde voertuigen, oplaadapparatuur, financiering en services. De zekerheid voor de lange termijn die wij en ons wereldwijde netwerk van dealers en servicewerkplaatsen aan onze klanten bieden, wordt belangrijker dan ooit.”