“Onze eigen logistiek verantwoord managen”
Hoe gaat Technische Unie als logistieke partner voor de bouw- en installatiesector om met de uitdagingen van de energietransitie? We vroegen het Henk Tol, directeur Transport, en Marcel van Haasen, wagenparkbeheerder Trucks & Vans. We bespreken hun visie op de energietransitie, de uitdagingen die ze hierbij tegenkomen, de oplossingen die ze toepassen en de keuzes die ze maken om hun vloot te verduurzamen.
De samenwerking met Bluekens EV en de recente levering van 14 BYD bakwagens markeert een belangrijke stap in de verduurzaming van jullie wagenpark. Met welke doelstelling zijn deze elektrische vrachtwagens aangeschaft?
Henk: “Ons doel is om ze in te zetten in binnensteden van Nederland waar zero-emissiezones van toepassing zijn of worden. We weten dat het pas vanaf 2030 verplicht is, maar we willen graag voorop lopen in allerlei opzichten, en zeker in duurzaamheid.”
Waarom is het relevant voor jullie om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid?
Henk: “Behalve dat we marktleider zijn, en vinden dat marktleiders de toon moeten zetten, zit het heel erg in ons DNA dat we onze eigen logistiek op een verantwoorde manier managen. We hebben eigen distributiecentra, we hebben eigen overslagpunten, een eigen wagenpark met eigen chauffeurs. We voelen ons daar verantwoordelijk voor.
Vanuit die verantwoordelijkheid kijken we ook voortdurend naar zaken als: Moet het bevoorraden van klanten nou allemaal in de grote, zware vrachtauto? Of kunnen we kleinere orders wellicht met kleinere modaliteiten vervoeren? Dus behalve elektrische bestelbussen en vrachtwagens kijken we ook naar LEV’s en cargo bikes. We hebben concrete plannen om daar eind dit jaar de eerste stappen mee te nemen. Door daar waar het kan te differentiëren met hybride oplossingen voegen we ook waarde toe voor onze klanten.”
Vanwaar de keuze voor BYD ETM6 bakwagens?
Marcel: “Van oudsher bestaat ons wagenpark vooral uit voertuigen vanaf 10 ton. We waren specifiek op zoek naar een elektrisch model dat geschikt was voor de gebieden die we vanaf 2025 als zero-emissiegebieden moeten gaan zien. Over die datum moeten nog wat Haagse besluiten worden genomen, maar wij wilden daar niet op wachten. Binnen die binnenstedelijke bezorging zou de BYD ETM6 met een laadvermogen van 7,5 ton uitstekend moeten passen.”
Wat was de impact van deze aanschaf op het gebied van laadinfra?
Henk: We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in nieuwe locaties, nieuwe panden. Dat zijn allemaal panden met nul op de meter, met zonnepanelen en warmtepompen. Bij alle nieuwe panden is de infrastructuur goed op orde en hebben we voldoende capaciteit om te laden. We kunnen zelfs nog uitbreiden en zullen dat doen als de situatie daarom vraagt.
Op oudere locaties is het soms puzzelen. In het noorden van het land hebben we een bestaande locatie waar de laadinfra echt zodanig getuned moet worden dat er enkel wordt opgeladen buiten kantoortijden.”
Marcel vult aan: “Concreet liepen we op twee plekken tegen onvoorziene capaciteitsproblemen aan, waarbij we samen met Bluekens EV een oplossing wisten te vinden. Op alle overige plekken hebben onze mensen tijd genoeg om de wagens op te laden. Het wordt natuurlijk spannender als we verder gaan uitbreiden naar minder fossiele brandstofauto’s en meer andersoortige auto’s. Maar op basis van wat we nu weten en meten zou capaciteit de komende jaren geen probleem moeten zijn. Ook niet als er nog zero-emissiegebieden bijkomen in Nederland.”
Terugkijkend, wat zijn de ervaringen?
Marcel: “De ervaringen zijn wat mij betreft tot nu toe positief. De inzet en betrouwbaarheid is goed. Een leermoment voor ons en advies voor anderen is om chauffeurs goed te begeleiden als ze van hun vertrouwde diesel overstappen. En dan niet zozeer van: dit is de aan- en uitknop en zo ga je achteruit, maar wel de nieuwe manier van gaan rijden.
Veel chauffeurs zijn van nature geneigd om hun elektrische auto iedere dag als een diesel af te tanken. Ook als ze 60 kilometer hebben gereden, en nog wel wel even door kunnen. Dan leg ik ze uit dat een accu weliswaar acht tot tien jaar garantie heeft, maar ook een x aantal laadcycli. Door te laden op momenten dat het niet echt nodig is verbruik je onnodig laadcycli.
Die kennis en bewustwording moeten mensen ervaren en daar moet je ze in het begin vaak even mee helpen. Het is mooi om te zien hoe enthousiast ze dat oppakken en met je mee gaan denken.”
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?