truck afgeleverd aan de Nederlandse supermarktketen Jumbo. De door DAF en VDL gezamenlijk ontwikkelde CF Electric wordt door Jumbo ingezet voor de bevoorrading van winkels in het zuiden van Nederland. De aflevering markeert voor DAF de start van een serie langlopende veldtests met zowel volledig elektrische als hybridetrucks."/>

Eerste elektrische DAF is voor Jumbo Supermarkten

‹ Terug naar overzicht

DAF Trucks heeft zijn eerste volledig elektrische truck afgeleverd aan de Nederlandse supermarktketen Jumbo. De door DAF en VDL gezamenlijk ontwikkelde CF Electric wordt door Jumbo ingezet voor de bevoorrading van winkels in het zuiden van Nederland. De aflevering markeert voor DAF de start van een serie langlopende veldtests met zowel volledig elektrische als hybridetrucks.

“De transportsector staat aan de vooravond van een grote transitie”, zei DAF Trucks-president Harry Wolters bij de overdracht van het voertuig. “Het ziet er naar uit dat voor distributie in stedelijke gebieden elektrische trucks de norm worden. Niet vandaag, niet volgend jaar, maar wel binnen afzienbare tijd.”

‘50 procent minder CO2-uitstoot’

Met de start van deze veldtest geeft DAF aan op deze transitie te zijn voorbereid. Dat geldt ook Jumbo – daar laat directeur Frits van Eerd geen twijfel over bestaan: “We staan midden in de samenleving en willen uiteindelijk 45 procent van onze winkels met elektrische vrachtwagens bevoorraden. Jumbo wil de CO2-uitstoot van haar wagenpark tegen 2020 met 50 procent verminderen ten opzichte van 2008.”

Groen laadstation

De elektrische truck maakt het mogelijk de winkels in een straal van 50 km zonder lokale uitstoot en met minimale geluidsoverlast te bevoorraden. Om de vrachtwagen op te laden, is bij het Jumbo-distributiecentrum in Veghel een laadstation geplaatst. V-storage, het gezamenlijke bedrijf van VDL Groep en Scholt Energy Control, onderzoekt in samenwerking met het onderzoeksinstituut TNO of het laadstation met behulp van zonnepanelen van stroom kan worden voorzien.