‘Protestacties van boeren zijn onacceptabel’

‹ Terug naar overzicht

“Protestacties van landbouwondernemers waarvan een grote groep andere hardwerkende ondernemers regelrecht slachtoffer is, kunnen niet door de beugel”, stelt TLN-voorzitter Elisabeth Post. “Zeker niet in deze tijd. Ik begrijp natuurlijk heel goed dat de boeren óók opkomen voor hun bestaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee andere ondernemers in de wielen rijden. Dat is onacceptabel en oncollegiaal.”

Post reageert hiermee opnieuw op recente boerenprotesten – deze keer bij distributiecentra van supermarktorganisaties Albert Heijn en Jumbo. Op verschillende plekken in het land blokkeerden tientallen tractoren de in- en uitgangen van de distributiecentra, waardoor vrachtwagens urenlang stilstonden. “Onze chauffeurs en transporteurs verdienen hun geld beroepsmatig op de weg en hebben niet de luxe om thuis te werken”, legt Post uit. “Toch zijn zij de dupe van dit soort acties, terwijl ze er niets mee te maken hebben. Door met trekkers distributiecentra of bedrijven te blokkeren treffen ze onze transportbedrijven die bovendien voor ons allemaal in touw zijn.”

Protestacties ten koste van medeondernemers

Post begrijpt de positie van de agrarische sector en onderschrijft nadrukkelijk het recht op protest. “Wij willen absoluut niemand het recht om te demonstreren ontzeggen, maar als in deze tijd van economische malaise acties ten koste gaan van medeondernemers, kom ik in het geweer. Als daardoor ook de bevoorrading van Nederland in gevaar komt, vind ik dat de veiligheidsregio’s zouden moeten ingrijpen.” 

Vitaal belang

Dat gebeurde al eerder toen acties met trekkers de openbare orde verstoorden en hulpdiensten door blokkades hun werk niet konden doen. “Transportondernemers zijn van vitaal belang voor de bevoorrading van Nederland en moeten ongehinderd van A naar B kunnen rijden”, aldus Post.