distributiecentra verdubbeld en door deze snelle groei stijgt ook de vraag naar personeel. En daar ligt ook de grootste uitdaging, want juist aan personeel is een groot tekort. Werkgevers kiezen daarom gezamenlijk voor hun huidige medewerkers snel bij te scholen. "/>

‘XXL-dc’s: krappe arbeidsmarkt is uitdaging'

‹ Terug naar overzicht

In Noord-Brabant worden XXL-dc’s in rap tempo bijgebouwd. De provincie is populair bij grote logistieke dienstverleners als Primark, Lidl en Bol.com. In de afgelopen tien jaar is het aantal distributiecentra verdubbeld en door deze snelle groei stijgt ook de vraag naar personeel. En daar ligt ook de grootste uitdaging, want juist aan personeel is een groot tekort. Werkgevers kiezen daarom gezamenlijk voor hun huidige medewerkers snel bij te scholen. 

Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International en opleidingsplatform Edubookers naar de ontwikkeling in distributiecentra en Learning & Development. Buck Consultants heeft onlangs in kaart gebracht hoeveel XXL-distributiecentra van meer dan 40.000 m2 de laatste drie jaar in Nederland zijn gebouwd of aangekondigd. Voorgaande jaren is het aantal nieuwe XXL-distributiecentra van groter dan 40.000 m2 explosief toegenomen, van zes in 2016 naar zeventien in 2017. En meer dan de helft van deze warenhuizen zijn gevestigd in logistieke hotspots als Venlo (Limburg) en West-Brabant. Verhoudingsgewijs zijn dat er ook veel meer dan in Duitsland (negentien) en België (zes). Het lijkt er op dat Brabant een favoriet blijft voor het verwezenlijken van grotere warehouses. 

XXL-dc’s: veel personeel nodig

Logistieke dienstverleners willen door middel van grote distributiecentra meerdere klanten kunnen bedienen. Daarnaast moeten e-commercebedrijven steeds grotere voorraden aanleggen om aan de consumentenvraag te kunnen voldoen. Daar is veel meer ruimte en personeel voor nodig. Het laatste is een grote uitdaging met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, stelt Edubookers. 

Uit berichtgeving van het UWV blijkt dat eind 2018 er meer dan 10.000 vacatures binnen de logistiek openstonden. Er wordt vooral gezocht naar magazijn- en expeditiemedewerkers. Maar er is ook tekort naar heftruckchauffeurs, laders en lossers. Personeel dat al in de logistieke sector werkt, is door het tekort aan nieuwe medewerkers genoodzaakt om zich bij te scholen. Dat betekent voor deze groep meer kansen om door te groeien. Edubookers zag namelijk in 2017 en 2018 de vraag naar bijscholing in cursussen voor werknemers in de logistiek fors stijgen: zo’n 30 procent meer dan in voorgaande jaren. Er is veel vraag naar heftruckcertificaten, ADR-cursussen en logistiekmanagementcursussen voor logistieke planners en managers. 

Winkelpersoneel stapt niet over

De laatste paar jaar komen er in Noord-Brabant steeds meer distributiecentra bij omdat de markt opschuift. Steeds meer fysieke winkels maken plaats voor e-commercebedrijven. Het is echter (nog) niet zo dat winkelpersoneel eenzelfde beweging maakt naar een baan in de logistieke sector. En dat terwijl werkgevers meer dan ooit bereid zijn om in scholing te investeren. 

Leerlingen van middelbare scholen profiteren al van het banenaanbod. Sterker nog: de meeste leerlingen in het praktijkonderwijs hebben op het moment dat ze hun opleiding afgronden al een baan. In de Brabantse logistiek kunnen ze terecht in functies als magazijnmedewerker, orderpikker en logistiek planner. Op langere termijn kunnen ze doorstromen naar betere en hogere functies. 

‘Trend XXL-dc’s zet door’

De onderzoekers verwachten dat de trend van XXL-dc’s nog even doorzet, zeker omdat deze nieuwe dc’s nog niet de grootste zijn. Verscheidene vastgoedexperts verwachten echter dat het niet zo’n vaart zal lopen. Bedrijven die een dc groter dan 40.000 m2 willen bouwen, kunnen maar op een zeer beperkt aantal plekken terecht.