sector. Minister Cora van Nieuwenhuizen benadrukte daarbij het belang van “met lef samen de slag te maken naar een 21ste-eeuwse logistieke sector”."/>

Topsector Logistiek: ‘Met lef naar 21ste-eeuwse logistiek’

‹ Terug naar overzicht

Ruim 1.000 logistieke professionals werden tijdens het jaarcongres van de Topsector Logistiek in de Rotterdamse Kuip getrakteerd op aansprekende innovaties in de sector. Minister Cora van Nieuwenhuizen benadrukte daarbij het belang van “met lef samen de slag te maken naar een 21ste-eeuwse logistieke sector”.

De belangrijkste boodschap van Aad Veenman – boegbeeld van Topsector Logistiek – was: “We gaan van ideeën en concepten naar toepassingen en opschalen. Dat is nodig om de logistieke functie in Nederland top te hebben en top te houden. Daarom ook: Geen woorden, maar daden.”

IShare

Tijdens de vele break-outsessies die volgden op het plenaire gedeelte regende het innovaties. Tijdens de break-outsessie van iShare stonden bedrijven centraal die met iShare (gaan) werken en hun ervaringen deelden. Even kort: iShare, een initiatief van de Topsector Logistiek, is een set van afspraken waarmee partijen elkaar toegang verstrekken tot hun data. Zij hanteren dezelfde manier van identificatie, authenticatie en autorisatie. Daardoor hoeven zij niet iedere keer opnieuw afspraken te maken om data te delen en kunnen onderling drempelloos data delen.

The Chain never Stops

Een van die bedrijven is The Chain Never Stops. Dit bedrijf heeft een innovatief concept ontwikkeld voor bezorging van boodschappen en maaltijden, ook als mensen niet thuis zijn. Leveranciers kunnen hun bestelling afleveren in slimme boxen die de boodschappen of maaltijden door middel van allerlei sensoren op de juiste temperatuur houden. De box kan koelen of verwarmen. Een andere sensor houdt in de gaten in hoeverre de box gevuld is en hoeveel plek beschikbaar is voor de bestellingen van andere leveranciers. De box biedt ruimte voor twee boodschappenkratten.

Samenwerking met DXC Technology

The Chain Never Stops werkt samen met DXC Technology dat het IoT-platform levert voor communicatie met de slimme boxen. iShare garandeert dat alleen de daartoe geautoriseerde personen de box kunnen openen. Omdat verschillende leveranciers met verschillende bezorgers hun bestellingen moeten kunnen afleveren, is het werken met ouderwetse sleutels geen optie. Dankzij de app die is ontwikkeld, is bekend welke bezorger komt afleveren. Op het moment dat de bezorger op de knop ‘openen’ drukt, wordt automatisch geverifieerd of die bezorger daartoe geautoriseerd is en of de box een zending verwacht. Als beide het geval is, gaat de klep open. Pas als de bezorger op de knop ‘sluiten’ drukt, wordt een bewijs van aflevering opgesteld. Ook gewone pakketten moeten in de box kunnen worden afgeleverd.

Meer over het jaarcongres van Topsector Logistiek in Transport & Logistiek 7. Nog geen abonnee? Klik HIER.