Te dure tachograafkaart: 'Minister moet ingrijpen'

‹ Terug naar overzicht

Kiwa, de enige leverancier tachograafkaarten in Nederland, houdt de prijs van die kaarten buitenproportioneel hoog, melden TLN, evofenedex en KNV. Nederlandse ondernemers betalen daardoor elk jaar miljoenen euro’s meer dan ondernemers in andere Europese landen. Bovendien stapelt het bedrijf fout op fout. De drie brancheorganisaties vinden het tijd dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ingrijpt.

Prijs tachograafkaarten in de verschillende Europese landen.

Kiwa verhoogt jaarlijks de prijs van de tachograafkaart. Dit tot grote ergernis van ondernemers. “Wij geven al sinds 2010 bij het ministerie aan dat de tarieven te hoog zijn”, zegt TLN-directeur Jan Boeve. “Het is niet uit te leggen aan onze leden dat de prijzen in de landen om ons heen veel lager liggen, terwijl zij zelf de hoofdprijs moeten betalen. In juni zegde de minister eindelijk toe dat de prijzen omlaag gaan, maar dit moeten wij eerst zien om het te geloven. Er ligt al sinds 2014 een Kamerbreed aangenomen motie die de minister daartoe oproept. Steeds stelt de minister dat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de prijs in andere EU-landen. Dat onderzoek zou in de zomer klaar zijn, zei de minister in juni. Maar in de beantwoording van Kamervragen hierover, stelde ze dat het onderzoek ná de zomer klaar is.”

‘Prijs tachograafkaart kan flink dalen’

De brancheorganisaties hebben nu zelf maar eens op een rijtje gezet wat die kaarten in het buitenland kosten. Uit het vergelijkingsonderzoek blijkt dat de prijs in Nederland 70 procent hoger ligt dan in de rest van Europa. “De prijs van de tachograafkaart in Nederland kan dus flink dalen”, aldus adjunct-directeur Joost Sitskoorn van evofenedex.

‘Fout op fout’

Ondernemers melden al jarenlang fouten van Kiwa bij TLN, KNV en evofenedex. Daarvan is de minister van Infrastructuur en Waterstaat ook van op de hoogte, aldus de brancheorganisaties. Het meest recent waren de problemen bij de levering van de tweede generatie tachograafkaarten die gebruikt kunnen worden in de nieuwe slimme tachograaf, die Kiwa eerder dit jaar moest leveren. Kiwa kon toen zowel de kaarten die technici gebruiken in de werkplaatsen als de kaarten voor ondernemers en chauffeurs niet op tijd leveren. “Om niet in de problemen te komen heeft Kiwa vervolgens kaarten in Kroatië en Groot-Brittannië moeten kopen”, zegt Boeve. “Voor die kaarten heeft Kiwa weer € 100 gevraagd, terwijl dezelfde kaarten in Kroatië € 58 kostten en in Groot-Brittannië € 35.” 

Lees meer:

‘Koop tachograafkaarten in het buitenland’

‘Stilstand dreigt voor nieuwe vrachtauto’s’