Retourlogistiek resulteert in nieuwe uitdagingen voor ritplanning

‹ Terug naar overzicht

Retourzendingen zijn in e-commerce een ‘fact of life’ geworden. Met name in fashion is niet te voorkomen dat klanten artikelen in meerdere varianten bestellen en alleen de kleur en maat houden die hen aanstaat. Voor vervoerders bieden retourzendingen kansen, denk aan het ophalen van zendingen bij klanten. Maar hoe kun je een dergelijke operatie efficiënt plannen?

Een artikel online bestellen is ‘a piece of cake’. Maar datzelfde artikel retourneren is een heel ander verhaal. Meestal zijn klanten gedwongen om het product terug te brengen in een winkel of in een doos met retourlabel af te geven bij een servicepunt van de vervoerder. Dat kan een stuk klantvriendelijker. Zou het niet fantastisch zijn als vervoerders de mogelijkheid bieden om het artikel op te halen?
Retourlogistiek biedt kansen voor logistiek dienstverleners. De kans is groot dat ze vandaag of morgen toch in de buurt komen van klanten die een artikel willen retourneren. Door pick-ups en drop-offs met elkaar te combineren, kunnen ze per rit meer waarde genereren en het rendement verhogen. Naar rendement is iedereen in de transportsector naarstig op zoek.

Uitdagingen voor planners 

Voor planners is retourlogistiek een grote uitdaging. Een zending ophalen lukt doorgaans alleen als de klant aanwezig is. Die kans is het grootst als de vervoerder met de klant een tijdsafspraak maakt of een smal tijdvak hanteert. Dat maakt een planning extra complex.
Bijkomend probleem is dat chauffeurs in het ideale geval met een vol voertuig beginnen aan een rit. Een zending ophalen is dan pas mogelijk als eerst een of meerdere zendingen worden afgeleverd. Dan pas ontstaat voldoende plek in de laadruimte om de geretourneerde artikelen mee terug te nemen.

Online afspraken maken

Een ritplanningssysteem biedt planners de broodnodige ondersteuning. Een dergelijk systeem verdeelt alle opdrachten, zowel pick-ups als drop-offs, optimaal over de beschikbare voertuigen. De slimme algoritmes houden automatisch rekening met alle relevante restricties, van tijdsafspraken en tijdvakken tot de capaciteit van de laadruimte.

Het volledige artikel lezen? Klik hier.