Praktijktest e-truck Contargo en DAF krijgt milieuprijs

‹ Terug naar overzicht

Containerbedrijf Contargo en de Nederlandse vrachtwagenproducent DAF hebben voorafgaand aan de transport logistic in München de ‘Green Truck Logistic Solution 2019’ in de wacht gesleept. Ze kregen de milieuprijs voor de e-vrachtwagen CF Electric van DAF, die Contargo sinds mei als eerste bedrijf in Duitsland inzet voor regionaal vervoer.

Contargo ontving de eerste van twee DAF CF Electric-trucks begin mei. Het voertuig wordt door serviceprovider Rhenus Trucking aan Contargo ter beschikking gesteld. De e-truck wordt op de DIT Duisburg Intermodal Terminal ingezet voor het aanleveren en ophalen van containers.

Technologie van VDL

Het voertuig heeft een toegelaten totaalgewicht van 37 ton en wordt met de e-Power Technology van VDL volledig elektrisch aangedreven. Het hart is een 210 kW sterke elektromotor, die wordt aangedreven door lithium-ionaccu’s met een capaciteit van 170 kWh. De CF Electric rijdt afhankelijk van het gewicht van de lading tot 100 kilometer.

Pioniersprestatie

“Wij beschouwen deze prijs als een waardering voor het feit dat we dit voertuig al inzetten voor het in serieproductie gaat en dat we ook meewerken aan de verbetering ervan”, aldus Heinrich Kerstgens, co-directeur van Contargo GmbH & Co. KG. “Van deze pioniersprestatie profiteren ook toekomstige gebruikers. Bij Contargo streven we ernaar om uiterlijk in 2050 zowel op het land als op het water geen fossiele brandstoffen meer in te zetten. Om dit doel te bereiken, experimenteren we met diverse aandrijfoplossingen.”

‘E-truck niet meer weg te denken’

Contargo DAF Green Truck Logistic Solution 2019“De elektro-vrachtwagen valt in de toekomst niet meer weg te denken uit het stedelijk vervoer in Europa”, stelt Richard Zink, marketing- en salesdirecteur en lid van het MT bij DAF. “Ik ben trots dat we niet alleen met grote Nederlandse vervoerders zoals Jumbo, Albert Heijn en Tinie Manders ervaring opdoen met dit voertuig, maar dat Rhenus en Contargo het voertuig ook buiten Nederland inzetten. De informatie die we verzamelen over de technologie en de prestaties van de e-truck nemen we mee in de specificaties voor de uiteindelijke productiemodellen. Op die manier zorgen we ervoor dat de voertuigen perfect aansluiten bij de marktbehoeften.”

Green Truck

De ‘Green Truck’-milieuprijs is al voor de negende keer door het magazine VerkehrsRundschau en het zustervakblad Trucker uitgereikt aan milieuvriendelijke voertuigen. In diverse categorieën worden de zuinigste voertuigen met de laagste emissies onderscheiden.