sector transport en logistiek en verdient het rapportcijfer 7. Maar ondernemers zijn niet tevreden over de prijzen en hebben zorgen over het chauffeurstekort. Dat blijkt uit de TLN-Conjunctuurenquête."/>

‘Ondernemers niet tevreden over prijzen’

‹ Terug naar overzicht

2018 was een goed jaar voor de sector transport en logistiek en verdient het rapportcijfer 7. Maar ondernemers zijn niet tevreden over de prijzen en hebben zorgen over het chauffeurstekort. Dat blijkt uit de TLN-Conjunctuurenquête.

Ondernemers in transport en logistiek hadden het druk in 2018: 75 procent van de ondervraagde ondernemers was tevreden of zeer tevreden over de bedrijvigheid. 70 procent was dat ook over de omzet. Ondernemers gaven 2018 daarom ook het rapportcijfer 7. “De drukte en hoge omzetten komen overeen met de economisch goede periode waarin Nederland zit”, zegt TLN-directeur Jan Boeve. “De drukte in onze sector is een mooie graadmeter voor de staat van de economie.”

63 procent niet tevreden over tarieven

“Maar bedrijven in transport en logistiek profiteren nog steeds te weinig van die economische voorspoed”, vervolgt Boeve. “We blijven zorgen houden over de winstgevendheid in onze sector.” 63 procent van de ondervraagde ondernemers is namelijk niet tevreden over de tarieven, blijkt uit de Conjunctuurenquête van TLN. “Dat is natuurlijk merkwaardig. Wij horen af en toe van leden dat zij de tarieven verhoogd hebben en dat dit ook kán. Maar veel bedrijven doen dat niet en zijn niet tevreden over de prijs die zij voor hun werk krijgen.”

37 procent heeft vacatures

Naast de lage tarieven blijft ook het tekort aan personeel een probleem voor ondernemers in transport en logistiek. In het vierde kwartaal van 2018 had 37 procent van de ondervraagden vacatures. Het aantal vacatures varieerde van één tot 102 per bedrijf. De bedrijven hebben vooral behoefte aan meer chauffeurs. En het kost de bedrijven veel moeite om de vacatures in te vullen, geven de respondenten aan. 41 procent geeft aan dat de vacatures ‘moeilijk’ in te vullen zijn; 22 procent zegt dat het ‘zeer moeilijk’ is. TLN-leden geven aan dat het vooral lastig is om goede chauffeurs te vinden, met voldoende ervaring en een goede mentaliteit.

2019 wordt ‘normaal’ jaar

De ondervraagde bedrijven geven aan dat zij in 2019 ongeveer hetzelfde niveau van bedrijvigheid en omzet verwachten. Ook het personeelsbestand en het wagenpark zal dit jaar niet groeien. 2019 zal dus vooral een ‘normaal’ jaar worden voor ondernemers in transport en logistiek.

Download HIER het Conjunctuurbericht van het vierde kwartaal van 2018.