Inzameling verschuift naar huishoudelijk afval

‹ Terug naar overzicht

Ondanks dat er meer huishoudelijk afval wordt ingezameld, neemt het werk in de afvalsector onderaan de streep af door de coronacrisis. Dat komt door de afname van bedrijfsafval vanwege het vele thuiswerken.

Zo licht Fons Potters telefonisch toe. Hij is adviseur strategische communicatie en public affairs van de Vereniging Afvalbedrijven. Twee derde van de afvalverwerkers en -inzamelaars is aangesloten bij deze vereniging. “De inzamelaars en verwerkers van bedrijfsafval zijn vaak andere bedrijven dan die het huishoudelijk afval ophalen. Die werken ook met andere contracten. Wij horen dat bedrijven minder bedrijfsafval ophalen, maar niet dat de bedrijven omvallen. Er is bijvoorbeeld minder afval bij de treinstations en bij Schiphol. De bedrijven die huishoudelijk afval ophalen, hebben het extra druk. Ook het ziekenhuisafval is toegenomen, maar dat is maar een klein deel op het totaal.”

Televisie- en radiospot

Om aan iedereen te laten zien dat de mensen in de afvalinzameling doorwerken en om de mannen en vrouwen die het vele werk verzetten een hart onder de riem te steken, heeft de Vereniging Afvalbedrijven een televisie- en radiospot gemaakt. De Ster biedt brancheorganisaties momenteel gratis zendtijd tijdens de Ster-blokken op de publieke zenders. Het filmpje is vanaf 21 april te zien. Op de radio is dat sinds 15 april te horen.

Relevant werk voor iedereen

De VA is trots op alle medewerkers, die er ook in deze bijzondere tijd voor zorgen dat het afval wordt ingezameld en verwerkt tot nieuwe grondstoffen en energie. Op radio en tv maakt de vereniging het werk van de sector zichtbaar en maakt duidelijk hoe relevant dat werk is voor het draaiend houden van onze samenleving. De sector is voor iedereen van belang. VA-voorzitter Boris van der Ham heeft zowel de tv-film als de radiospot ingesproken.