IDSA wil iShare adopteren

‹ Terug naar overzicht

De International Data Spaces Association (IDSA) heeft deze week haar actieplan gepresenteerd om iShare te adopteren.

IDSA iShareIShare is een afsprakenstelsel voor het delen van data, een initiatief van de Topsector Logistiek. IDSA’s keuze voor iShare is in lijn met haar strategie om wereldwijd een veilige en eenvoudige uitwisseling van data in zakelijke ecosystemen op basis van standaarden te ondersteunen.

IDSA: virtueel netwerk

De IDSA is een internationaal peer-to-peernetwerk, een virtueel netwerk waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen, waaronder TNO, actief samenwerken aan het ontwerp van een betrouwbare architectuur voor de data-economie. Het doel is om de wereldwijde uitwisseling van data tussen dataleveranciers en -gebruikers in zakelijke ecosystemen te faciliteren. Cruciaal daarbij is dat dataleveranciers controle houden over hun data, door restricties en voorwaarden voor het gebruik van hun data te definiëren.

IShare: set afspraken

IShare is een set afspraken die organisaties in staat stelt om elkaar toegang te geven tot hun data. Omdat ze allemaal dezelfde methoden voor identificatie, authenticatie en autorisatie gebruiken, hoeven ze niet telkens weer nieuwe afspraken te maken op het moment dat ze data willen delen. Het afsprakenstelsel is in 2018 geïntroduceerd.