ICT-leveranciers verenigen zich in Dalti

‹ Terug naar overzicht

Een groep van zeven ICT-leveranciers heeft zich sinds 1 juni verenigd in de Dutch Association of Logistics and Transport IT Suppliers (Dalti). Deze ICT-leveranciers zijn actief in de transport- en logistieksector en in ondernemingen met een logistiek belang.

ICT-leveranciers verenigen zich in DaltiLogistiek en ICT zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor elk logistiek proces en voor elk soort bedrijf bestaan ICT-oplossingen. Dit creëert een complex speelveld waarin veel bedrijven, belangenorganisaties, kennisinstellingen en overheden actief zijn. “Ontwikkelingen volgen elkaar in razendsnel tempo op”, aldus Dalti-voorzitter René Knapen. “Om deze ontwikkelingen te kunnen blijven volgen, maar zeker ook om als ICT-leveranciers een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van het ICT-landschap in de transport- en logistieksector, is het tijd voor een ‘eigen’ vereniging van ICT-leveranciers.”

Samenwerking is noodzakelijk

Steeds meer ICT-bedrijven zien dat samenwerking noodzakelijk is. Bij elk bedrijf of project zijn namelijk altijd meerdere ICT-leveranciers betrokken. Hun systemen moeten naadloos met elkaar communiceren, evenals met control towers en verkeersmanagementsystemen. Standaardisatie speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast kunnen de ICT-bedrijven veel van elkaar leren op gebied van projectmanagement, cao-toepassing en de digitale tachograaf. Knapen: “Als ICT-leveranciers werken wij nauw samen met onze opdrachtgevers, maar ook met collega-leveranciers, overheden, brancheorganisaties als TLN en evofenedex en kennisinstellingen als TNO.”

Dalti als schakel

Volgens Knapen werkt de ICT-sector continu aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en de toepassing van nieuwe technologieën voor logistieke processen. “Op sectorniveau werken overheden en brancheorganisaties aan ontwikkelingen als TransFollow, iShare, het Open Trip Model en Talking Logistics. Hierdoor wordt datadeling in onze sector eenvoudiger en veiliger. Het is belangrijk om al deze ontwikkelingen goed op elkaar te laten aansluiten. Een belangrijke functie voor Dalti is om als schakel te fungeren bij kennisoverdracht tussen de betrokken partijen.”