Douane start ‘Are You Brexit Proof’-actie bij ferryhavens

‹ Terug naar overzicht

Ondernemers die de komende weken per ferry goederen naar het Verenigd Koninkrijk brengen of sturen, kunnen worden aangesproken door de ‘Are You Brexit Proof’-teams van de Nederlandse douane. Tot en met 29 maart verstrekken zij zelfstandige ondernemers en chauffeurs informatie over hoe zij zich kunnen voorbereiden op brexit, zodat zij ook daarná vlot de ferry op en af kunnen rijden.

Hiervoor wordt onder meer de ‘Are You Brexit Proof’-gids verstrekt waarin de benodigde voorbereidingen stap voor stap worden uitgelegd in tien talen. Ook zijn staan er bij de ferryhavens ledschermen met douane-informatie in tien talen. De ‘Are You Brexit Proof’-actie duurt tot en met 29 maart 2019.

Voor het eerst douaneformaliteiten

De douane zelf is ook voorbereid op brexit. “Voor ons betekent brexit een toename van het aantal aangiften en het aantal bedrijven dat te maken krijgt met douaneformaliteiten. Ook het douanetoezicht, onder andere bij de ferryterminals, is nieuw”, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de douane. “Daarom hebben we nu al meer dan vijfhonderd extra medewerkers aangenomen. Om logistieke vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen, moet het bedrijfsleven zich ook goed en tijdig voorbereiden. Naar schatting krijgen 35.000 voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven na brexit voor het eerst met onze douaneprocedures te maken.”

Bezoek ministers aan ferryterminal

douane brexitDe ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brachten gisteren een bezoek aan de ferryterminal van DFDS in Vlaardingen. Tijdens het bezoek aan de belangrijke hub voor handel met het Verenigd Koninkrijk gingen zij in gesprek met het ‘Are You Brexit Proof’-team van douane, kregen zij uitleg over het zogenoemde Portbasesysteem voor Nederlandse havens en bekeken zij de ferries.

Ondernemers uit de branche vinden meer informatie over douanevoorbereidingen met betrekking tot brexit op douane.nl/brexit.