CHEP Benelux krijgt 3de Lean & Green Star

‹ Terug naar overzicht

CHEP Benelux, aanbieder van logistieke verpakkingen voor de supply chain, werd vandaag in Nederland met een derde Lean & Green Star bekroond. Ze kreeg deze voor haar inspanningen naar voortdurende verbetering in CO2-uitstoot.

Het is de allereerste keer dat er een derde ster wordt uitgereikt aan 6 koplopers inzake duurzaamheid door Connekt, het onafhankelijke netwerk voor slimme, duurzame en sociale mobiliteit in Nederland. Op 10 jaar tijd kan CHEP dan ook uitpakken met indrukwekkende cijfers: door een slimmere werkwijze en gebruik te maken van haar schaalgrootte kon het bedrijf de CO2-uitstoot met maar liefst 41,7% verminderen per vervoerde eenheid.

Minder lege ruimte door verbeterde ophaling en belading

Op basis van een diepgaande analyse aan het begin van 2016 bleek dat CHEP de ophaling van lege pallets en containers nog verder kon verbeteren. Een proactievere manier van plannen, clustering van ophaling per postcodegroep en werken met een vaste transporteur per zone leidden tot een duidelijke verbetering van de beladingsgraad van de vrachtwagens.

Actieve samenwerking met transporteurs loont

Tegelijk werden de transporteurs zelf ook aangezet om hun vrachtwagens efficiënter te laden. Aan de hand van scorecards per locatie werd de performantie opgevolgd. De resultaten werden vervolgens teruggekoppeld. Zo zorgden de scorecards voor een grotere bewustwording rond de beladingsgraad van elke vrachtwagen. “Een aanpak die werkt”, aldus Yoni Van der Veken, Country General Manager van CHEP Benelux, “Chauffeurs voelen zich meer verantwoordelijk en gestimuleerd om nog beter te laden. De accuraatheid van de ophaalopdrachten steeg daarmee van 88,8% in 2016 naar 90,8% in 2017.” Het gevolg is dat er sindsdien minder vrachtwagens moeten worden ingezet om hetzelfde volume op te halen. Bij één ophaallocatie leverde dat zelfs een besparing van anderhalve vrachtwagen per week op, wat een significante, rechtstreekse invloed op de CO2-uitstoot heeft.