CBR waarschuwt: voorkom onnodige ADHD-keuring

‹ Terug naar overzicht

Het aantal mensen dat bij de Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs invult ADHD of ADD te hebben, is sterk gestegen. Hierdoor vinden er meer ADHD-keuringen plaats. Onterecht, zo blijkt volgens het CBR.

Wie veilig wil rijden moet niet alleen rijvaardig zijn, maar het lichamelijk en geestelijk ook kúnnen. Mensen die ADHD of ADD hebben en hun rijbewijs willen halen, gaan naar een psychiater voor onderzoek. Daarna is een rijtest nodig. Zo beoordeelt het CBR of ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Om erachter te komen of iemand ADHD of ADD heeft, stelt het CBR op de Gezondheidsverklaring de vraag: ‘Heeft u ADHD of ADD?’.

Stijging van 30 procent

Sinds een jaar moeten bestuurders de Gezondheidsverklaring zelf invullen. Eerder werd dit vaak door de rijschool gedaan. Sindsdien is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de ADHD-vraag sterk gestegen. Op dit moment is de stijging in 2018 30 procent ten opzichte van 2017. Daar staat tegenover dat het nu minder vaak voorkomt dat pas bij het examen blijkt dat iemand ADHD of een andere aandoening heeft.

Oorzaak stijging ADHD

De stijging was voor het CBR aanleiding voor nadere analyse. Hoe kan het dat zoveel mensen invullen dat zij ADHD of ADD hebben? Uit dataonderzoek van dossiers viel op dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD- of ADD-diagnose meer blijkt te hebben. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.

ADHD nu?

Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is en dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Zo bespaart iedereen kosten en gaat iedereen veilig de weg op. Om dit te bereiken is er uitleg toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en licht het CBR mensen actief voor over hoe je de vraag invult. “De vraag luidt: ‘Heeft u ADHD of ADD?’. Men vult ‘ja’ in als de diagnose ADHD of ADD actueel is. Men vult ‘nee’ in als de diagnose als kind is gesteld, maar de behandeling voor de zestiende verjaardag door een arts is gestaakt, er geen klachten meer zijn en geen medicijnen meer worden gebruikt. Het CBR adviseert bij twijfel contact op te nemen met de huisarts.