"/>

Brexit: Rijksoverheid lanceert nieuwe voorbereidingstools

‹ Terug naar overzicht

De Rijksoverheid biedt ondernemers nieuwe tools waarmee zij zich op de brexit kunnen voorbereiden. Het doel is om ondernemers te wijzen op mogelijke blinde vlekken in hun voorbereiding of hen er nog eens kritisch naar te laten kijken. 

Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 85 procent van de ondernemers weliswaar aan de slag is gegaan met voorbereiden, maar ruim de helft daarvan belangrijke zaken nog over het hoofd ziet en dus nog niet helemaal klaar is voor de brexit. Door deze nieuwe tools wordt het makkelijker voor ondernemers en zorginstellingen zich voor te bereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Brexit-moeheid tegengaan

“Het is begrijpelijk dat nog niet iedereen is voorbereid op brexit want het is nog steeds niet helemaal duidelijk wanneer deze precies plaatsvindt”, zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. “Een no deal-brexit op 31 oktober is echter nog steeds een reële mogelijkheid. We adviseren dan ook om brexit-moeheid tegen te gaan en bijvoorbeeld met behulp van de nieuwe tools op het brexitloket.nl in actie te komen en de juiste voorbereidingen te treffen.”

Brexit-magazine RijksoverheidDe tools voor ondernemers en zorginstellingen zijn onderdeel van de overheidscampagne ‘Zorg dat brexit uw bedrijf niet in de weg zit’. Op 26 september verscheen het Brexit-magazine met veel praktische informatie. Zo bevat het tijdschrift onder meer een to-dolijst, een handige douanechecklist en interviews met ondernemers en instellingen die zich al hebben voorbereid.

Wake-upcalls

Op brexitloket.nl komt ook een interactieve Track & Trace-tool. Hiermee kunnen ondernemers zelf een virtueel transport ondernemen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk  en vice versa. Zo zien zij direct welke obstakels zij onderweg kunnen tegenkomen. Wanneer een bepaalde stap nog niet op orde is, kunnen zij direct doorklikken naar een webpagina om dat recht te zetten. Concreet en praktisch. Tot slot zijn er de Brexit Wake-up Calls: podcasts waarin experts en ondernemers uit verschillende branches hun ervaringen delen en tips geven. De eerste podcast van een reeks van acht is vanaf 27 september te beluisteren.

Impactscan 

Met de Brexit Impact Scan hebben inmiddels al veel ondernemers vastgesteld welke gevolgen het Britse vertrek voor hen heeft. Die informatie is natuurlijk alleen waardevol als een ondernemer vervolgens ook gerichte actie onderneemt. Zoals het aanvragen van een EORI-nummer bij de douane, documenten voormelden bij het Portbase-systeem van de ferryhavens, contracten en verzekeringen aanpassen, import- en exportcertificaten regelen en het dataverkeer brexit-proof maken.

“Ook al is nog niet alles duidelijk, toch is het belangrijk dat we er met zijn allen klaar voor zijn”, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “De tijd tikt door en met deze campagne willen we bedrijven helpen om zich voor te bereiden. Zo kunnen we de economische gevolgen zoveel mogelijk beperken, zowel voor alle individuele bedrijven afzonderlijk als voor ons land als geheel.”