'Aantal werknemers stijgt, arbeidsmarkt blijft krap'

‹ Terug naar overzicht

41 procent van de ondernemers ervaart belemmeringen voor hun bedrijfsactiviteiten door een tekort aan personeel in de nog altijd krappe arbeidsmarkt. Tegelijkertijd stijgt het aantal werknemers nu al 21 kwartalen op rij tot een totaal van 153.853. Dit blijkt uit de Sectormonitor transport en logistiek over het tweede kwartaal van 2019.

41 procent van de ondernemers ervaart belemmeringen voor hun bedrijfsactiviteiten door een tekort aan personeel in de nog altijd krappe arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek over het tweede kwartaal van 2019.Economische verwachtingen voor dit jaar en komend jaar voor de Nederlandse economie zijn dat de economische groei iets minder hard gaat. Sectorinstituut Transport en Logistiek: “Goed nieuws is dat het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs verder blijft toenemen. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Het aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers ligt op een hoog niveau. Daarmee belemmert het tekort aan personeel veel ondernemers in hun bedrijfsactiviteiten. De sector werft daarom onder andere via de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl veel extra chauffeurs voor de sector.”

Arbeidsmarkt: meer ontwikkelingen

Uit deze Sectormonitor komen verder de volgende ontwikkelingen naar voren:

·         De arbeidsmarkt blijft krap, een recordaandeel ondernemers (41 procent) ervaart een belemmering voor zijn bedrijfsactiviteiten door tekort aan personeel;
·         Het aantal faillissementen is laag (dertig) maar neemt toe ten opzichte van voorgaande kwartalen;
·         Het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs blijft toenemen, het aantal werknemers stijgt nu 21 kwartalen op rij. In de sector werken 153.853 werknemers;
·         De in- en uitstroom van werknemers liggen op een lager niveau als in voorgaande kwartalen;
·         De uitstroom van chauffeurs neemt toe (piek op 66 jaar);
·         De gemiddelde leeftijd van werknemers niet-chauffeurs daalt (41,6 jaar), de gemiddelde leeftijd van chauffeurs loopt verder op (44,8 jaar)

Sectormonitor

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij SOOB.