‘Planvoorstel zorgt voor optimale ritplanning’

‹ Terug naar overzicht

Voor wie niet gelooft dat een algoritme een optimale ritplanning kan opleveren, kan zelfs dan een automatisch ritplanningssysteem van grote waarde zijn. Met het planvoorstel dat de algoritmes van een dergelijk systeem genereren, besparen planners veel tijd en kopzorgen. Dat komt de kwaliteit van de ritplanning ten goede.

Met één klik zet een planner de algoritmes van het ritplanningssysteem aan het denken en rekenen. In een tijdsbestek van enkele seconden hebben de algoritmes alle opdrachten zo slim mogelijk gekoppeld aan de beschikbare resources zoals mensen en voertuigen. Het resultaat is een planvoorstel dat het systeem op overzichtelijke wijze op het scherm toont. Geen planner kan zo snel en nauwkeurig uitrekenen hoe lang elke medewerker nodig heeft voor zijn opdrachten.

Optimaal planvoorstel

Leveren de planningsalgoritmes een optimaal planvoorstel op? Lang niet altijd. Sommige planningsvraagstukken zijn zo complex, dat ook een ritplanningssysteem geen passend antwoord heeft. Denk bijvoorbeeld aan afspraken die gemaakt zijn tussen de klant en de planner. Het ritplanningssysteem weet hier niet vanaf. Een gebruiker haalt het maximale uit een ritplanningssysteem wanneer er gebruik wordt gemaakt van de ervaring van de planners en de slimme algoritmes.

Bovendien is het niet altijd wenselijk dat het antwoord van een stukje software komt. Sommige afwegingen laat een ondernemer liever niet over aan een algoritme. Denk aan het wel of niet inzetten van een extra voertuig. De keuze die de planner vandaag neemt, kan de volgende keer anders uitvallen. Al is het maar omdat hij omstandigheden kent waarmee de algoritmes geen rekening hebben gehouden.

Lees HIER meer over rittenplanningssystemen.

Het laatste nieuws omtrent trucks, materiaal en alles in de transport branche lees je bij Transport & Logistiek.