CNV Vakmensen heeft de herschreven versie aangeboden aan de werkgeversdelegaties (TLN en VVT), als aftrap voor de cao-onderhandelingen die later dit jaar starten. De huidige cao – die vanwege de coronacrisis simpelweg met een jaar was verlengd – loopt eind dit jaar af.

Cao transport: 'Niet stilstaan'

“We staan nu een jaar stil, de coronacrisis mag geen rem zijn op het moderniseren van de cao”, vindt Van Rijssel. “Met stilstand komen we niet verder. Als er één sector is die dat zou moeten begrijpen, dan is dat toch wel de transportsector. Daarom moedigen we de werkgevers aan om met ons mee te gaan in die modernisering. Daarmee doen we recht aan al die mensen die in een cruciale sector werken én maken we het beroep ook aantrekkelijk voor nieuwe instromers, ook voor vrouwen.”

Betere balans tussen werk en privé

De CNV-versie van de cao bevat onder meer wijzigingen die werknemers helpen om een betere balans te krijgen tussen werk en privé. “Dat is echt nodig. Simpelweg omdat werknemers die nieuw in de sector beginnen er niet over piekeren om 24/7 op afroep voor de werkgever beschikbaar te zijn”, zegt Van Rijssel.

Cao-overleg

Andere onderwerpen die de vakorganisatie tijdens het traject voor een nieuwe cao transport met de werkgevers wil bespreken zijn: betere beloning, duurzame inzetbaarheid, zodat werknemers fit en vitaal het einde van hun loopbaan kunnen halen, en mogelijkheden om eerder te kunnen stoppen met werken.

Lees hier de gemoderniseerde CNV-versie van het cao-boekje beroepsgoederenvervoer.